SPLITSKI GASTROADVENT ‘Neka ocean diše’ – novinari tiskanih medija zapalili prvu svijeću

Pod geslom ‘Neka ocean diše’ u novootvorenom restoranu Akademis u Turističko-ugostiteljskoj školi Split u nedjelju je, 16. godinu za redom, započeo Gastroadvent, nutricionistkinje i dijetetičarke Olje Martinić. Prvu, svijeću nade, zapalili su splitski novinari tiskanih medija.

Hrvatska udruga privatnih brodara zlatni partner

Manifestaciju su i ove godine podržali Tustička zajednica Grada Splita, Splitsko-dalmatinska županija, Turistička zajednica Splitsko-dalmatinske županije, Javna ustanova More i krš, Sardina d.o.o. Postira, Institut za oceanografiju i ribarstvo u Splitu. Zlatni partner je Hrvatska udruga privatnih brodara (HUPB). Partneri su Adriatic Queen,  Carlsberg Croatia, Ljekarne SDŽ, Vinarija Enosophia.

‘Motivirani 3. UN-ovom konferencijom iz Nice i Europskim paktom o oceanima, koji imaju za cilj obnovu zdravlja mora i oceana, stavili smo u centar našeg druženja posidoniju, alge i plodove mora.

More nas hrani i vrhunska gastronomija je nezamisliva bez hrane koju more daje. Vrijednija je ipak uloga namirnica iz mora u dijetetici zbog nutritivnog bogatstva i visoke biološke raspoloživosti jela s morskim plodovima’, naglašava autorica projekta.

Ako znamo da sadrže omega masne kiseline, a malo masti te dostatne količine cinka, selena, joda, željeza te brojne mikronutrijente važne za ljudsko zdravlje, moramo omogućiti da ocean diše – kako bi čovječanstvo moglo napredovati.

Posidonija, alge i plodovi mora

‘Beskrajno sam sretna što je more u središtu naše pozornosti. To je riznica za sve nas koji se bavimo dijetetikom, odnosno nas koji osmišljavamo jelovnike za osobe koje imaju narušeno zdravlje. Kolike su blagodati svih plodova mora, pogotovo kada su u pitanju autoimune bolesti koje su sada u ekspanziji, kroz ovaj mjesec ćemo u nekoliko navrata pojasniti. Mi još uvijek nemamo razvijeno uzgajanje algi. U svijetu, u gospodarskom smislu, to je jako važno. Nadamo se da ćemo potaknuti i takve projekte. Većina vas će po prvi put kušati vlasulje. Budući da ih naš šef Ivica Katić, priprema već godinama, imajte povjerenje u to što je priredio’, poručila je autorica projekta, Olja Martinić.

‘Sačuvajmo ono što trebamo ostaviti našim budućim generacijama. Ovo smo samo posudili nakratko. Razmijenimo ponovno naše nova znanja i iskustva vezano za očuvanje mora, a da smo mi već krenuli, dokaz je i naša Štoria o’ spize koja je ove godine upravo imala temu očuvanja našeg mora i priobalja, jer to je nešto na čemu gradimo, ne samo naš turizam, nego i našu budućnost. Posidonija je temeljih bioraznolikosti svih na Mediteranu’, istaknula je direktorica splitske Turističke zajednice Alijana Vukšić.

Posidonija proizvodi ogromnu količinu kisika. Također, njezine livade su i mrijestilište, i hranilište, i sklonište za stotine vrsta riba i drugih morskih organizama. Također, ona je bitna za filtriranje i za bistroću i čistoću Jadranskog mora.

‘Ona je čuvarica plaža. Sa svojim listovima sprječava preagresivno djelovanje valova, a svojim korijenjem stabilizira sediment i sprječava eroziju tla. Stoga, ako želimo da naše more bude prozirno, bogato ribom, a plaže prirodno očuvane, čuvajmo posidoniju’, istaknuo je ravnatelj JU More i Krš, Domagoj Lažeta.

Turističko ugostiteljska škola u ožujku postala Centrom kompetencija

‘U našem zdanju se nalazi 16 moderno opremljenih kabineta za potrebe obrazovanja djece i odraslih u turizmu i ugostiteljstvu. Raspolažemo s 19 spavaćih jedinica, recepcijskim poslovanjem, ugostiteljskim sadržajem. Svi naši polaznici imaju priliku iz prve ruke vidjeti ono što ih čeka u budućnosti, a sve to kroz učenje temeljeno na radu’, rekao je Toni Miloš iz Ugostiteljsko turističke škole Split.

Za hranu je bio zadužen chef Ivica Katić, koji je jela pripremao su učenicima. Njihovim entuzijazmom i umijećem bio je jako zadovoljan. Među ostalim, poslužen je i rižot s vlasuljom.

‘Na stolu vas čeka i salata od dimljene tune, koju smo malo doradili, napravili na naš način. Salata od hobotnice je klasična, ali smo dodali slanutak. A od toplijih jela tu je tuna ala pašticada i orzo s dimljenim plodovima mora’, dodao je chef Katić.

Vlasnik vinarije Tihomir Kota je predstavio svoje pjenušce: Kota 267, Kota 325, Kota 225 i Kota 265 (rose), te mirno vino Kota 267.

‘Bit ću slobodan i reći da se pjenušci, pogotovo u ovo doba godine, a naravno i kada su topliji dani, izuzetno sljubljuju s morskim delicijama Mediterana. Pjenušci su po kategoriji svježa vina, manjih alkoholnih vrijednosti, tako da se uz lepršave morske delicije izuzetno slažu’, naglasio je Kota, čija su se vina poslužila uz sve ove delicije.

Institut za oceanografiju i ribarstvo

Institucija koja pravi ovogodišnji Gastroadvent ima već 95 godina. Riječ je o Institutu za oceanografiju i ribarstvo iz Splita.

‘Želja nam je bila istaknuti važnost, ne samo morske cvjetnice, već i zaštite cijelog morskog ekosustava te se tako naslonimo na našu morsku tradiciju i bavljenje ribolovom. Nastavimo se baviti ribolovom kako bi se održao. Ovom prilikom stvarno sam morala zahvaliti gospođi Karmelić koja je objeručke prihvatila izraditi vijenac od morskih elementa’, poručila je Barbara Zorica iz Instituta za oceanografiju i ribarstvo.

‘Izazovom je bilo baš upravo zbog posidonije koju znate kakva je kad je suha. Od drugih materijala sam koristila spužve, školjke što je more izbacilo i morski ježinac koji mi muž donese. Ovako očišćenog, kada ga hobotnica pojede sa svojih zarona pa se moram i njemu zahvaliti što me trpi i što mu ručak kasni vikendom kad me nosi inspiracija’, skromno je rekla autorica ovogodišnjeg gastroadventskog vijenac Katija Karmelić.

’15 stupnjeva, more, sunce i pozivamo sve s kontinenta koji imaju niže temperature da uživaju u ovoj čaroliji. Upravo tako je i promoviran advent grada Splita, cijele naše Dalmacije i naš cilj je upravo da se na ovakav način pokažemo da smo drugačiji’, naglasio je splitski gradonačelnik Tomislav Šuta.

Očuvanje mora je nužno

‘Gotovo jednom trećinom Jadranske obale upravlja Splitsko-dalmatinska županija. Razvedenost obale Splitsko-dalmatinske županije je takva kad bi je pretvorili u jednu prometnicu automobilom bismo mogli doći do Frankfurta. toliko je razvedena obala samo na području naše Splitsko-dalmatinske županije. Najveći dio naših stanovnika bilo pomorci, bilo ribari, bilo turističkih djelatnici, žive od tog mora. Važno je njegovo očuvanje. Gastroadvent koji Olja uporno gura 16 godina doprinio je tome da je naša draga Ivana Vladović, direktorica turističke zajednice Splitsko-dalmatinske županije u Barceloni primila prelaznu povelju da 2027. Splitsko-dalmatinska županija poslije Toskane, Katalonije, postaje gastroregija Europe. To je u turističkom segmentu jedna od najvažnijih turističkih nagrada u Europi’, naglasio je župan Blaženko Boban.

U sklopu ovogodišnjeg Gastroadventa dodijeljene su i nagrade ‘Ambasador mediteranskog načina prehrane’. Pripale su županu Bobanu, direktorici splitske turističke zajednice Alijani Vukšić i HRT-ovoj urednici i novinarki, Marijoli Milardović Perić.

Izvor: Dalmatinski portal Foto: Jadran Babić